به گزارش شبکه اطلاع رسانی خبرهای همشرقی، ماشینی شدن زندگی و حرکت ناخواسته به سمت «آپارتمان نشینی» بهداشت و سلامتی مردم را با خطراتی مواجه کرد که استارتش از حدود دو دهه پیش خورد و حالا تبعاتش گریبان بسیاری از افراد را گرفته است. کم تحرکی و به دنبال آن چاقی مفرط که از مدتها پیش لایههای مختلف جامعه را در بر گرفته بود حالا به سنین پایین رسیده تا زنگ خطر برای سلامتی مردم به صدا در آید.
در تلاش هستیم در گفتگو با کارشناسان، صاحب نظران، مسئولان و افراد مرتبط با ورزش، راهکارهای خروج از این وضعیت و توجه بیش از گذشته مسئولان به «تهدید بزرگ» سلامتی مردم را بررسی کند تا شاید اتفاق تازه ای در این بخش رخ بدهد.
مجید خاتونی درباره تأثیر ویروس کرونا بر کم تحرکی مردم و عدم ورزش کردن گفت: ویروس کرونا که رهاورد جهانی است، علاوه بر به خطر انداختن سلامتی انسانها، باعث شد چرخهای زندگی اجتماعی کند شود و بسیاری از کسبوکارهایی که وابسته به رونق زندگی اجتماعی هستند، با بحران مواجه و بسیاری از حرفهها و مشاغل زمینگیر شوند. از جمله مشاغلی که مربوط به صنعت ورزش هستند. ویروس کرونا کارکرد ورزش را نیز دچار وقفه و اختلال کرده است.
مدیر انجمن جامعه ورزش و فرهنگ ایران افزود: در این شرایط خاص، ورزش همانند بسیاری از نهادها در سطوح جهانی و محلی دچار رکود شده که حوزههای سلامتی، حرفهای، قهرمانی و تفریحی ورزش هر کدام به نوعی از این ویروس لطمه دیدهاند. عنصر «تماشاگر» که مؤلفه اصلی ورزش حرفهای است، در شرایط کرونایی خانه نشین شده است. ورزش همگانی نیز که با کار جمعی و گروهی در پارکها، بوستانها و باشگاهها انجام میشد، دچار اختلال و وقفه شده چرا که باید فاصله گذاری جسمانی، پرهیز از تجمعات و رعایت پروتکلهای بهداشتی انجام شود.
وی اظهار داشت: در واقع ویروس کرونا باز تعریفی از مفهوم «زندگی» و «ورزش» را در پی داشته است. تغییر الگوی ورزش کردن از باشگاهها به خانهها برای جامعه حاوی این نکته مهم بوده که برای ورزش به ویژه ورزش سلامت محور، به امکانات و باشگاههای مجهز نیاز نیست و میتوان با امکانات ساده با تقویت سیستم ایمنی و دفاعی بدن در مقابله با چنین بیماریهایی اقدام نمود.
مدیر انجمن جامعه ورزش و فرهنگ ایران افزود: بیماری کرونا از یکسو با ایجاد ترس و اضطراب در میان جامعه ورزش و از سوی دیگر اختلال در تقویم رویدادهای ورزشی، مهم بودن فعالیتهای ورزشی برای افراد جامعه را بیش از پیش به همراه داشت. در این میان اوقات فراغت خلاقانه و تغییر سبک زندگی نیز به چشم آمد. در ادامه، نکتهای که این شرایط به ما گوشزد کرد و باید مورد توجه دولتمردان و نهادهای سیاست گذار قرار گیرد این است که توان و امکانات ورزشی جامعه تنها معطوف به دولت نیست بلکه جامعه مدنی و ساختارهای مردمنهاد پتانسیل بسیار موثری دارند که در این ایام شاهد آن بودیم. آگاهیسازی ورزشی و حتی آموزش فعالیتهای بدنی توسط بسیاری از نهادهای مدنی انجام گرفت که برای سیاستها و برنامههای متمرکز بر ورزش و سلامت کشور نقطه قابل اتکا خواهد بود.
وی ادامه داد: نکته دیگر آنکه جامعه ایرانی به دلیل آنکه از سطح سواد ورزشی بالایی برخوردار نیست، در این شرایط با یک مشکل مواجه شد؛ زمانی که مربیان و باشگاهها در دسترس نبودند، بسیاری از افراد نمیدانستند که چگونه باید ورزش کنند. این فقدان سواد حرکتی خطری است که هنوز جامعه را تهدید میکند و بخشی از افراد فعالیت بدنی کافی و هدفمند ندارند که این مسئله باعث بروز مشکلات جسمی، روحی و روانی خواهد شد.
مدیر انجمن جامعه ورزش و فرهنگ ایران تأکید کرد: سیاستها و شیوههای بکار گرفته شده در سالهای گذشته نتوانسته سواد ورزشی و آگاهی از فعالیتهای بدنی را به اندازه مناسب در حوزه آموزش عمومی بخصوص مدارس و دانشگاهها به شهروندان تفهیم نماید. بحث دیگر آن است که کرونا بیشتر روی اقشار بیبضاعت و کمبهرهمند که با مشکلات معیشتی روبرو هستند و ورزش در سبد زندگی آنان خالی است اثر گذاشته است. چرا که با عدم دسترسی به امکانات ورزشی استاندارد و ارزان قیمت با دغدغههای معیشتی، زمان کافی برای انجام فعالیتهای ورزشی ندارند. بحران اقتصادی موجود که کووید ۱۹ بر آن دامن زد، به اقشار کمدرآمد فشار بیشتری وارد آورد که همین یک تهدید است و خلا ورزش در سبد زندگی اقشار کم برخوردار، خطر بزرگی را برای جامعه به همراه دارد. «ورزش رایگان برای همه» که در اصل سوم قانون اساسی کشور نیز بر آن تاکید شده در اینجا نمود پیدا میکند که نباید مغفول مانده و در حد یک شعار باقی بماند، بلکه به اقدامات عملی عاجل نیاز دارد.
خاتونی در پاسخ به این سؤال که راهکار و پیشنهاد شما برای مردم در شرایط کرونایی برای انجام فعالیتهای ورزشی چیست؟ گفت: رعایت پروتکلهای بهداشتی یک وظیفه و تکلیف ملی است که باید توسط کنشگران ورزشی نیز اجرا گردد. همبستگی و هم افزایی مابین جامعه ورزش و نهادهای حوزه سلامت و بهداشت باید تقویت گردد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر وزارت ورزش و فدراسیونها، شهرداریها و همچنین مراکز باشگاههای خصوصی ضمن اجرای پروتکلهای بهداشتی به صورت آموزش از طریق شبکههای اجتماعی، اطلاعاتی را به شهروندان و مردم انتقال دهند که در خانه و مکانهای ایمن و محل کار بتوانند فعالیتهای ورزشی را انجام دهند تا با تقویت قوای جسمانی در برابر ویروس کرونا آمادگی سیستم دفاعی داشته باشند.
خاتونی در پایان گفت: اتفاق خوبی که در حال حاضر در جریان است؛ طرحها و پویشهای مختلف جامعه ورزش است. تقریباً در یک سال گذشته بسیاری از افراد و دستگاههای ورزشی پای کار آمدهاند و در حال آموزش و آگاهیسازی مردم هستند تا با تغییر نگاه نسبت به ورزش در منازل و حتی محیط کار فعالیت بدنی داشته باشند. این گزاره، باید بیشتر ترویج و روی آن تحقیق و پژوهش انجام شود تا بر روی روشهای بهینه و اثرگذار برنامهریزی صورت گیرد و مطابق با ذائقه و نیاز شهروندان، فعالیتها و طرحهای ورزشی پیشگیرانه، طراحی و اجرا شود.
انتهای پیام/*
Friday, 13 September , 2024